Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • Promineria, una plataforma al servei d'ICL-Iberpotash

Promineria, una plataforma al servei d'ICL-Iberpotash

El president, el vicepresident i el secretari de Promineria són empresaris amb forts vincles amb ICL-IBERPOTASHJORDI BORDES 17/06/2015

Fa tot just una setmana, Prou sal!, BDS Bages i Montsalat presentaven la seva campanya per tal de denunciar els patrocinis d'ICL-Iberpotash i anunciar la celebració, a la tardor, d'un judici popular contra l'empresa israeliana. El mateix dia la Plataforma Social de Suport a la Minera i l’Activitat Industrial a la Catalunya Central (ProMineria), que es defineix en el seu lloc web com un "moviment transversal que ha nascut amb l’objectiu principal de preservar la tradició minera al territori", va fer una roda de premsa on es va oferir com a "mediadora" entre l'empresa i les entitats que denuncien la seva activitat. En aquesta roda de premsa el president de la plataforma, Esteve Pintó, defensava que el projecte Phoenix que està desenvolupant l'empresa és "econòmicament viable, mediambientalment sostenible i socialment acceptat". Aquestes afirmacions que es contraposen clarament amb les tesis dels col·lectius ecologistes, sembla que d’entrada no afavoreixen una mediació neutral per part d’aquesta plataforma.

Per tant, davant d'aquest conflicte enquistat, el paper mediador de la Plataforma Promineria d’entrada té ben poc recorregut. La mateixa activitat de la Plataforma no amaga la seva defensa constant de l'activitat d'ICL-Iberpotash i, si s'observen els noms que integren la junta directiva d'aquesta entitat, es constata que els seus interessos estan molt lligats als interessos de l'empresa israeliana i que, per tant, la seva neutralitat és de difícil credibilitat.

Per començar, qui ostenta el càrrec de president a Promineria és Enric Pintó, també president de PIMEC Catalunya Central, que és a la vegada un dels copropietaris del grup Aquacenter. D'aquest grup en pengen un conjunt d'empreses, entre elles, Catalana de Perforacions. En la seva web s’afirma que tenen una "dilatada experiència en execució de campanyes de sondejos a la mineria de la potassa de la Catalunya Central". En aquesta entrevista de fa pocs mesos un dels propietaris de l'empresa declara que treballen per ICL-Iberpotash fent sondejos a la mina de Cabanasas de Súria. Uns treballs que explica s'ampliaran durant la campanya 2015-2016.

El vicepresident de la plataforma és David Deseuras propietari de tallers Deseuras i Himesa, amb seu a Sallent. Tal com indiquen en la seva web, es tracta d'una empresa "dedicada la reparació i manteniment de maquinària minera". També trobem aquestes dos empreses entre les tretze empreses proveïdores d'Iberpotash que el desembre de 2014 es van personificar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per tal que no tirés endavant la sentència que anul·lava l'autorització ambiental que permet l'activitat minera al runam del Cogulló de Sallent.

El càrrec de secretari recau en Joan Ramon Perdigó, propietari de l'empresa Montajes Rus. En la seva web es pot llegir que el mes de març de 2015 “Montajes Rus SL entrega la primera comanda d’equips de cribratge per la nova planta de tractament d’Iberpotash, situada a Súria”. Aquesta empresa es troba també entre les tretze proveïdores que es van personificar davant del TSJC el desembre de 2014.

Etiquetes: notícia