Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • Un nou vessament del col·lector de salmorres de les explotacions d'ICL provoca la mort d'11 arbres al Passeig del Riu de Manresa

Un nou vessament del col·lector de salmorres de les explotacions d'ICL provoca la mort d'11 arbres al Passeig del Riu de Manresa

Els vessaments del col·lector van afectar uns 12.000m2 de vegetació a Manresa entre 2010 i 2014

 


Plataners morts al Passeig del Riu de Manresa/ Montsalat


JORDI BORDES 02/10/2015

Una fuita en el col·lector de salmorres de la mina d'ICL a Súria va matar a principis de setembre 10 plataners del Passeig del Riu de Manresa i un freixe de la vora de la riba. El col·lector, que passa per la riba esquerra del Cardener, entre els plataners i el riu, va patir una fuita que l'entitat ecologista Montsalat va denunciar en la seva web. En la denúncia l'entitat alerta que s'està permetent l'ampliació de la capacitat d'extracció de potassa a Súria sense disposar d'un "col·lector amb garanties per evacuar al mar la salmorra".

El col·lector de salmorres

El setembre de 1988 va entrar en servei el col·lector de salmorres de la conca del Llobregat. Aquest col·lector té una llargada de 120 quilòmetres, comença en dos brancals el del Cardener a Cardona (39 Km) i el del Llobregat a Balsareny (23 Km), que conflueixen a Castellgalí. Un cop units els dos brancals continua resseguint el Llobregat en una sola conducció (58 Km) fins al Prat de Llobregat, més enllà de la planta depuradora. El col·lector és de fibrociment i és capaç de transportar un cabal màxim de 150 L/s.

L'APUNT ha contactat amb el membre l'entitat ecologista Montsalat, Jordi Badia, que ha explicat que la funció d'aquest col·lector és conduir la salmorra generada per l’activitat minera a Cardona, Súria, Balsareny i Sallent, més la de la planta Solvay a Martorell. Funciona des del 1988, tot i que ja se’n parlava en temps de la IIª República tal com veiem en aquesta notícia apareguda en un diari l'any 1937.

Les fuites

Jordi Badia afirma que el col·lector "ha fet un gran servei" però alhora senyala que aquest "està envellit i al màxim de capacitat" i que cal "fer-lo completament nou". Denuncia que aquest envelliment ha provocat ja uns 500 vessaments de salmorres i que les conseqüències del vessament són "la mort fulminant de la vegetació i la contaminació del sòl”.

El juny del 2014 va aparèixer la notícia que l'Ajuntament de Manresa tenia oberts cinc expedients de disciplina urbanística pels vessaments produïts pel col·lector de salmorres de la conca del riu Cardener. Uns vessaments que entre 2010 i 2014 havien afectat uns 12.000m2 de vegetació.

El maig de 2015 l'Ajuntament de Manresa anunciava l'inici dels treballs de restauració de les zones de ribera afectades, que eren: El meandre de Miralpeix amb una afectació d’uns 4.000m2 i la mortaldat d’uns 50 arbres, sota el viaducte de la C-55 a Can Poc Oli amb l’afectació de 400m2 i 4 arbres, la zona de ribera a la zona de la torre medieval dels Comtals amb l’afectació de6.000m2 i 12 arbres, al Passeig del Riu amb l’afectació de 600m2 i 3 arbres i la zona sud del meandre de Miralpeix amb l’afectació de 2.000m2 i 22 arbres.

Etiquetes: notícia