Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • Sallent i Balsareny rebran la visita del Volt II

Sallent i Balsareny rebran la visita del Volt II

El Volt II tractarà la problemàtica ambiental generada per ICL i els perills del magatzem de gas previst a Balsareny 

Cartell dels actes del Volt II a Sallent i Balsareny
Cartell dels actes del Volt II a Sallent i Balsareny

MERITXELL BRUN 08/10/2015

El Volt arriba a la seva segona edició els pròxims 10, 11 i 12 d'octubre. Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Xarxa per la Sobirania Energètica, i les entitats que en formen part, inspirada en els tòxic-tours d'Amèrica Llatina. El recorregut es farà amb autocar i es podran visitar diversos punts del territori català i aragonès afectats per les grans infraestructures energètiques, i per les multinacionals químiques i extractives. Enguany el Volt II farà dues parades al Bages, a Sallent i a Balsareny. A Sallent es farà una visita al runam del Cogulló generat per ICL a través de l'explotació de la mina de sal, i a Balsareny es debatrà entorn els perills del projecte de Gas Natural Fenosa de construir un magatzem subterrani de gas. 

L'objectiu del Volt és establir vincles entre grups, campanyes i lluites locals per tal de teixir aliances que permetin donar una resposta a les problemàtiques que genera l'actual model energètic i productiu. És per això que durant el recorregut hi participaran activistes de les lluites locals, periodistes i altres persones provinents d'altres països europeus i d'Amèrica Llatina afectats pel model energètic global. 

“Si ICL deixés d’abocar residus, els existents seguirien salinitzant la conca més de 2000 anys” 

El pròxim dissabte, 10 d'octubre, el Volt II farà una parada a Sallent. L'organització ecologista Prou Sal! i BDS Bages han organitzat una visita al runam del Cogulló, una muntanya de sal que ocupa 48 hectàrees i que està formada per 41 milions de tones de residu salí. ICL és la multinacional israeliana que explota les mines de sal de Súria i Sallent, i que col·labora en l'apartheid del poble palestí tal com ha denunciat reiteradament BDS Bages. 

Aquesta multinacional segueix abocant -dia rere dia- més residus a les escombreres de les dues poblacions. La plataforma ecologista Montsalat estima que, en el cas del Cogulló, ICL hi aboca més d'1,3 milions de tones anuals. Segons Prou Sal!, si ara mateix l'empresa aturés l'abocament de residus “els existents seguirien salinitzant la conca més de 2000 anys”. I és que les sentències judicials han donat la raó al moviment ecologista de la comarca: els runams salins provoquen filtracions constants que contaminen el medi hídric. Prou Sal! assegura que aquesta situació ha estat possible a causa del “desgovern català” i conclou que la multinacional israeliana “s'està enriquint apropiant-se de tres béns que ens pertanyen: els nostres impostos, el nostre territori i el nostre futur”. 

Un 'Projecte Castor' a Balsareny

El mateix dissabte, després de la visita al runam, es durà a terme una xerrada a Balsareny, a la sala gran del Sindicat, organitzada per La Garsa. Sota el títol “Megaprojectes, economia local i participació ciutadana”, la xerrada versarà sobre els possibles perills del projecte de Gas Natural Fenosa de construir un magatzem de gas. Hi participaran Jorge Aguilera, regidor de l'Ajuntament de Balsareny; Jaume Casals, alcalde de Navàs; Jordi Marsal, periodista i autor del llibre 'Castor, la bombolla sísmica'; i Leonardo Bauer, portaveu del Moviment d'afectats per represes del Brasil. 

Gas Natural Fenosa, en col·laboració amb ICL-Iberpotash, projecta un magatzem de gas subterrani, en cavitats salines, entre els municipis bagencs de Balsareny i Navàs. El projecte, avalat pel Govern català, es troba en fase de tramitació administrativa des del 2012, pendent de l'autorització del Ministeri espanyol d'Indústria. El projecte ha despertat les crítiques i el malestar de diferents agents polítics i socials del territori que qüestionen l’ús d’un gran volum d’aigua, la generació de residus salins, els riscos geològics i sísmics, i la manca d’informació i transparència.

La infraestructura, amb una vida útil de 40 anys, consisteix en la construcció de vuit cavitats ubicades en les estructures salines del subsòl, a 900 metres de fondària, que permetrien emmagatzemar gas i en garantirien el subministrament a tot Catalunya durant 14 dies, o bé durant 140 dies cenyint-se a la demanda domèstic-comercial. La companyia gasista calcula que durant la construcció de les cavitats es crearien prop de 200 llocs de treball, xifra que es reduiria fins a 30 o 40 durant l'explotació.

Etiquetes: Sallent, Balsareny, Volt II, Iberpotash, ICL, notícia