Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • Els ajuntaments de Navàs i Balsareny s'oposen a la construcció del magatzem de gas

Els ajuntaments de Navàs i Balsareny s'oposen a la construcció del magatzem de gas

Així ho van manifestar els regidors de medi ambient d'ambdós consistoris durant la xerrada organitzada pel Volt II el passat dissabte a Balsareny

Segons la informació que van aportar, el projecte de Gas Natural es troba aturat i, a curt termini, no s'espera que tiri endavant

Consum d'aigua i generació de residus en la construcció dels dipòsits / MÈDIA.CAT
Consum d'aigua i generació de residus en la construcció dels dipòsits / MÈDIA.CAT

MERITXELL BRUN 15/10/2015

El 2009 el Govern de la Generalitat, amb el tripartit al capdavant, va concedir a Petroleum Oil & Gas, propietat de Gas Natural Fenosa, el permís d'exploració 'Les Pinasses' per determinar la presència d'hidrocarburs en una zona de 12.842 hectàrees, a les comarques del Bages i el Berguedà. L'autorització del permís d'investigació va tenir lloc enmig d'un “silenci mediàtic espectacular”, ha explicat el regidor de medi ambient de Navàs Josep Casafont (CUP). Els resultats de les prospeccions van ser negatius, però l'empresa va constatar la idoneïtat geològica del Bages per allotjar instal·lacions subterrànies d'emmagatzematge de gas. Aquesta informació es va fer pública el 2012 a través dels mitjans de comunicació locals, sense haver informat prèviament les poblacions afectades. El regidor cupaire assegura que se'n van assabentar “llegint el regió7”. També Jorge Aguilera (Gent de Balsareny-Entesa), actual regidor de medi ambient a Balsareny, qualifica de “molt inquietant” el fet que un “mal dia” de 2012 el veïnat s'assabentés “a través dels mitjans de comunicació” de les pretensions de Gas Natural. 

Va ser després del rebombori que va generar la notícia, quan dos emissaris de la multinacional van fer un acte informatiu que, segons Aguilera, es va convertir en un “acte publicitari per vendre les virtuts del projecte”. Els dos regidors coincideixen a assenyalar que, en cap cas, se'ls ha informat dels possibles perills i dels aspectes més controvertits del magatzem de gas. És per això que lamenten la manca de transparència i informació, i que la ciutadania es quedi al marge “de les decisions realment importants”.

Preocupació pels riscos sísmics i altres incidents

Els equips de govern de Navàs i Balsareny es van mostrar preocupats pels riscos sísmics i els incidents que podria provocar el magatzem de gas, ja que a la zona on es vol establir hi ha dues falles actives. “No podem evitar pensar que en el cas del projecte Castor els riscos sísmics es van passar per alt”, va subratllar Aguilera. 

El Pla Director Urbanístic del Pla de Bages especifica que una part dels terrenys on es pretén emplaçar el magatzem és una “zona de risc potencial” i, per tant, la normativa exigeix l'elaboració d'estudis previs. Aquesta preocupació es va traslladar al Consell Comarcal i també al Parlament de Catalunya. Va ser així com es va aconseguir el compromís del govern de CiU d'encarregar un estudi a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per tal d'avaluar els possibles impactes sísmics i geològics. Malgrat això, segons ha pogut conèixer l'equip de redacció d'aquest mitjà, l'ICGC no ha rebut cap encàrrec per fer un estudi a Balsareny i tampoc disposa de cap informació en relació al projecte de Gas Natural. 

Els incidents que s'han produït en magatzems de gas situat en cavitats salines també va ser uns dels aspectes que Aguilera i Casafont van remarcar. El regidor balsarenyenc va explicar que, segons l'informe de “Health and Safety Laboratory" publicat el 2008, aquestes infraestructures acumulen el 42,2% dels incidents que han tingut lloc en aquest tipus d'instal·lacions. És a dir, els magatzems ubicats en cavitats salines, tot i representar un 10’52%, han registrat gairebé la meitat dels incidents. A més, en una desena de casos s’han produït incendis, explosions o fuites de gas amb un balanç de vuit persones mortes, desenes de ferides i milers de persones evacuades. Casafont va recordar la tràgica explosió que va tenir lloc el 2001 a Hutchison a causa d'una instal·lació similar a la que es projecta a Balsareny. En aquest cas, es va produir una explosió a onze quilòmetres del magatzem, en una zona poblada, a causa d'una filtració de gas. 

“Un projecte estratègic per a la junta d'accionistes de Gas Natural”

El Govern de la Generalitat i Gas Natural han definit el projecte com una “infraestructura estratègica" que permetria assegurar el subministrament i les reserves de gas en casos d’emergència. La planificació energètica, però, és competència del Ministeri espanyol d’Indústria i, actualment, ja es disposa de les reserves necessàries per garantir-ne el subministrament d’acord amb els barems fixats pel mateix Ministeri. D’altra banda, la Generalitat també ha defensat el projecte argumentant que afavorirà els intercanvis de gas al sud d’Europa, especialment un cop enllestit el gasoducte Midcat que connectarà Catalunya amb l’Estat francès i que permetrà el transport i la comercialització, de forma bidireccional, del gas. Per a Jorge Aguilera, “això podria suposar una gran oportunitat de negoci per a l'oligarquia energètica”. Aguilera considera que és un projecte estratègic, però no per al poble sinó “per a la junta d'accionistes de Gas Natural”. Josep Casafont va coincidir amb el posicionament del regidor de Balsareny: “és un projecte estratègic per a les butxaques dels de la junta d'accionistes”. I va recordar que el consell d'administració de la multinacional està presidit pel conseller de CaixaBank Salvador Gabarró i que, fins fa poc, també en formava part l'expresident de l'Estat espanyol Felipe González. “Segur que per a ells sí que serà un pla estratègic”, va subratllar. 

A curt termini no s'espera que el projecte tiri endavant

Des de finals de 2012, els consistoris bagencs no han rebut més informació sobre l'evolució del projecte, que segueix pendent de l'aprovació definitiva per part del Ministeri espanyol d'Indústria. Existeixen, de fet, indicis que apunten que el magatzem de gas no es construirà a curt termini. Segons va explicar Aguilera, la Comissió Europa els va informar que aquesta infraestructura no s'inclou a la llista de projectes d'interès comunitari pel període 2012-2020. 

Els dos regidors també van assegurar que el nou projecte del col·lector de salmorres presentat el juliol d'enguany ha patit modificacions respecte al 2012. Si bé a l'agost del 2012 el projecte d'ampliació i millora del col·lector contemplava la incorporació de 160 l/s de salmorra que produiria Gas Natural, ara mateix s'ha descartat que aquest tub s'allargui fins a la zona de les pinasses, on s'establiria el magatzem.

La problemàtica de l'aigua i la salmorra

La infraestructura, amb una vida útil de 40 anys, consisteix en la construcció de vuit cavitats ubicades en les estructures salines del subsòl, a 900 metres de fondària, que permetrien emmagatzemar gas i en garantirien el subministrament a tot Catalunya durant 14 dies, o bé durant 140 dies cenyint-se a la demanda domèstic-comercial. La companyia gasista calcula que durant la construcció de les cavitats es crearien prop de 200 llocs de treball, xifra que es reduiria fins a 30 o 40 durant l'explotació.

El nou magatzem ocuparia 10 hectàrees i requeriria la construcció d'un gasoducte des de Terrassa, d'una línia elèctrica des de Sallent i d' instal·lacions auxiliars com compressors, deshidratadors, filtres i unitats de mesura.

La construcció de les cavitats que permetrien emmagatzemar el gas es faria a partir de la injecció d’aigua a pressió al subsòl. Segons Gas Natural, serien necessaris 160 litres d'aigua per segon durant 10 anys; és a dir, 5 hectòmetres cúbics anuals. El volum total d’aigua s’aproparia, per tant, als 50 hectòmetres cúbics, un 26’5% més del consum anual d’aigua de Manresa.

Durant el procés de construcció es generaria un residu de 160 litres per segon de salmorra, amb 280 grams de sal per litre d’aigua. L’aigua barrejada amb sal hauria de ser canalitzada fins al mar, de manera que es requeriria la construcció d’un nou col·lector de salmorres, una infraestructura reivindicada des de fa anys. L’actual col·lector (tram Cardona – Balsareny – Abrera) està saturat i obsolet i al llarg de 25 anys ha protagonitzat més de 400 fuites i vessaments que han provocat la mort sobtada de vegetació -especialment de ribera-, la salinització del sòl, de les terres de cultius, i dels rius Cardener i Llobregat, etc.

Etiquetes: Magatzem gas, Gas Natural, Navàs, Balsareny, notícia