Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • El Bages i el Berguedà en alerta per la pitjor plaga de processionària dels darrers anys

El Bages i el Berguedà en alerta per la pitjor plaga de processionària dels darrers anys

Veïnes i treballadores de la zona s’han vist afectades, la resposta de la Generalitat es limita a prometre fumigacions aèries de cara l’any que ve.


Processionària desfilant per l'asfalt.

ALBA FLETA/ 18/01/16

La imatge dels pins de bora la carretera plens de nius d’erugues, secs i amb aspecte malaltís, no és quelcom nou durant l’hivern, als boscos del Bages i el Berguedà, de fet fa anys que succeeix. Enguany, però, la plaga ha tingut una afectació molt més alta que anys anteriors, ja que es calcula que el 15% de les pinedes catalanes han estat afectades i es considera que hi ha unes 10.000 hectàrees que tenen una afectació greu. Aquesta plaga ha portat problemes a treballadores i veïnes, sobretot del Baix Berguedà, però també a la resta de la comarca i al Bages.

La processionària és un insecte, un lepidòpter, coneguda per les files que forma a terra i als arbres, aquesta eruga afecta sobretot als pins. Al Bages i Berguedà les espècies que pitjor parades n’han sortit són la pinassa i el pi roig. La processionària asseca les fulles dels arbres i en retarda el creixement, reduint el rendiment del bosc, cosa que els fa més vulnerables de cara a un possible incendi forestal, més tenint en compte la insuficient gestió forestal de la majoria dels boscos de la zona en qüestió. Tot i que la majoria d’arbres es recuperen, aquest insecte els pot arribar a matar. L’afectació més directe que té per a les persones és que pot provocar reaccions al·lèrgiques i urticària, cal tenir en compte que no és necessari tocar l’eruga per patir una reacció al·lèrgica, de la mateixa manera també afecta als animals de companyia i al bestiar.

Les suaus temperatures de les últimes setmanes i el fet que no s’hagi dut a terme cap tractament contra la processionària a les comarques del Bages i el Berguedà des del 2012, són elements que han portat a aquesta situació. Segons la Generalitat, aquestes comarques “no entraven dins l’àrea de zones molt afectades” per aquesta plaga, així doncs, el tractament per controlar la processionària es va fer sols a les comarques de Pallars Jussà, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès i l'Alta Ribagorça. El primer municipi a alertar de la situació va ser Borredà, on l’alcalde, Joan Roma, a finals d’octubre, va enviar una carta a la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya avisant que, en aquest terme municipal, s'havia detectat una plaga de processionària d'una extensió i intensitat “poques vegades vista”. Segons el mateix alcalde la plaga ocupava “un espai de considerables dimensions”, i ja va demanar, llavors, una actuació urgent per part dels serveis territorials, ja que considerava que hi havia “perill” que aquesta s'estengués cap a altres finques i municipis.
La plaga ha passat factura sobretot al baix Berguedà, arribant al punt que a mitjans de desembre alguns pagesos i treballadores forestals de la zona de Casserres, l’Espunyola i Montclar van haver de deixar de treballar pels efectes que aquesta  plaga té sobre la salut humana, també van alertar dels efectes que té sobre el bestiar.
Tres dies abans d’acabar l’any una espectacular foto feta amb un drone, on s’aprecia un conjunt de pinedes afectades per la processionària, va fer disparar l’alerta a les xarxes socials tot evidenciant àmpliament el problema.

La imatge a vista de drone que va alertar les xarxes.

La demanda d’ajuda del municipi de Borredà va rebre resposta per part de la Generalitat, i és que, segons informa el butlletí informatiu del PSC Compromís x Borredà, s’ha aconseguit el compromís d’aquesta d'incloure el Berguedà com a comarca "molt afectada". A més, segons expliquen, de cara a l'any que ve es realitzarà una fumigació de les zones més vulnerables amb productes biològics, així com una anàlisi l'evolució de les erugues. Tot i aquest compromís aquest any “el mal ja està fet” tal com han assegurat recentment en una piulada a twitter els Agents Rurals, on també expliquen que una glaçada hauria de durar unes hores, no ser puntual, per matar la processionària.
 
Respecte als tractaments aeris utilitzats en plagues com la de la processionària, és important destacar que activistes i científics han avisat diverses vegades dels efectes nocius de les fumigacions i els fitosanitaris per als ecosistemes. S’ha apuntat que les fumigacions són culpables, en part, de la pèrdua de biodiversitat. Diverses ONG han assenyalat algunes solucions preventives al problema com poden ser la col·locació de caixes-niu per a aus consumidores de grans quantitats d’erugues o un nombre adequat de trampes de feromones per atrapar mascles de processionària, aquestes solucions suposen un major respecte pel medi ambient. En aquest sentit, s’ha patentat i posat en pràctica al Pirineu francès un sistema totalment ecològic per controlar la processionària. Es tracta d’una “trampa” per erugues, una plataforma plena de terra que fa la volta al tronc de l’arbre, de manera, que quan aquests insectes baixen cap a terra per tal d’enterrar-se i tranformar-se posteriorment, es queden atrapades.


 

Etiquetes: boscos , notícia