Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • 4 qüestions a tenir en compte sobre l’”ecofestival” celebrat a Sant Jaume de Frontanyà

4 qüestions a tenir en compte sobre l’”ecofestival” celebrat a Sant Jaume de Frontanyà

Vista d'un dels punts on es fa el festival de Sant Jaume de Frontanyà, ACN

ALBA FLETA 22/07/2016

Sant Jaume de Frontanyà, el municipi amb menys habitants de Catalunya ha multiplicat durant l’última setmana la seva població per vuitanta per la realització del “Kali Mela” un “ecofestival” a nivell europeu, que s’ha dut a terme en una finca forestal a 2 km del nucli urbà d'aquest municipi. Segons la direcció en aquest festival es combinaven tallers durant el dia, com ara sessions de meditació, ioga, budisme o concerts de flauta, amb música electrònica i “chill out” a la nit.

1. Oposició de gran part del veïnat. A un mes de l’inici del festival un grup de veïnes i persones residents o amb segona residència a Sant Jaume de Frontanyà van mostrar la seva disconformitat amb la celebració d’aquest a través d’un escrit adreçat a l’Ajuntament i al Consell Comarcal. En aquest text denunciaven que el municipi “no disposa de mitjans tècnics ni personals per atendre i controlar” aquest esdeveniment. També els preocupava l'impacte mediambiental que podia suposar per a l'entorn natural i la seva fauna i flora, en una zona amb molta “fauna salvatge”. A més els preocupava que no hi hagués “cap estudi de mobilitat ni seguretat" que plantegés la "viabilitat d’una evacuació urgent en cas d’emergència” ni cap estudi de l’impacte “acústic, i de l’ambiental”. Per la seva banda Rubén Lladós, alcalde del municipi, va assegurar que s'estava seguint el procediment habitual per a l'organització d'aquests tipus esdeveniments i que es disposava de tots els permisos necessaris per al desenvolupament de la celebració. El tema ha generat molta polèmica amb acusacions creuades d’una i altra banda. Fins i tot un veí firmant del manifest va denunciar a Rac1 que a Sant Jaume «no es convoquen plens quan toca», que l’alcalde no havia volgut fer una reunió per parlar-ne, ni havien rebut suficient informació. Lladós va desmentir tot seguit aquestes acusacions, però la controvèrsia continua. Algunes persones, com el mateix Lladós, també acusen les persones detractores del festival de no ser “residents“ de Sant Jaume sinó persones de l’àrea metropolitana “amb segona residència al poble”. Val a dir que l’escrit el firmen 36 persones i a Sant Jaume n’hi ha 29 de censades.

2. Manca d’informació sobre el festival mateix. Uns dies abans que comencés el festival es va saber el seu nom, el “Biomusicat”, segons Daniel Petrescu, que n’és l’organitzador i director. El nom de “Biomusicat”, però, no donava cap resultat si se cercava a les xarxes socials. Tampoc existia cap pàgina web amb referència a aquest nom on es fes la venda d’entrades o s’expliqués l’horari del festival. Una vegada començat mitjans de comunicació locals van contactar amb alguns dels assistents que van revelar que el nom de la festa era “Kali Mela”, i efectivament, amb aquest hashtag sí que es troben imatges del festival i persones que en parlen a les xarxes, fins i tot un esdeveniment creat a facebook. La celebració es va fer a Vilarrassa, en una finca de terreny forestal molt extensa i completament tancada amb tanques. Alhora es va negar l’entrada a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) i la resta de mitjans d’informació a l’interior del recinte del festival per "evitar l'enregistrament de gent indisposada". Així les úniques imatges que en tenim són de joves que han gravat vídeos o han fet fotos i les han publicat a les xarxes. Amb tot, algunes veïnes han titllat l’acte de “rave encoberta” tot i que l’alcalde i l’organització ho han negat reiteradament.

3. Problemes a les carreteres i camins. Dijous 14 de juliol es va viure una situació excepcional a l’estreta carretera que porta fins a Sant Jaume de Frontanyà. De fet, Joan Roma, alcalde de Borredà, poble veí, va recomanar no fer servir la carretera d'accés al poble per l'augment de trànsit. "Aquest allau de vehicles i persones suposa un increment espectacular de moviment en una carretera habitualment molt tranquil·la", va dir. A la vegada va assegurar que"la poca visibilitat en alguns trams, i el desconeixement de la carretera per part de la majoria de conductors procedents d'altres territoris i països, fa recomanable canviar de costums i buscar altres indrets per anar a caminar". Cal remarcar que, segons ens ha confirmat l’Ajuntament de Borredà, en aquest municipi també se’ls va proposar de realitzar-hi el festival. L’equip de govern però va decidir donar una resposta negativa, ja que «no es va veure l’espai que tingués els serveis i condicions» per acollir «tanta gent com es volia portar».

4. El festival no es va publicitar a Catalunya. Com hem explicat anteriorment, el festival no es va publicitar a la comarca ni a la resta Catalunya. Segons els organitzadors el 95% dels assistents eren persones estrangeres, sobretot persones de Suïssa, Àustria, Alemanya, Itàlia, Holanda i fins i tot del Japó. Per altra banda el preu del festival no és ni molt menys popular, segons s’ha sabut l’entrada anticipada costava 160 euros i a taquilla 190. S’ha constatat doncs que aquest era un festival per a persones «provinents d’arreu d’Europa» i amb «un alt nivell adquisitiu», tal com va dir l’alcalde de Sant Jaume el mes de maig en declaracions a Nacioberguedà.

En part la desinformació ha provocat que hagin transcendit a la premsa declaracions de persones que han assistit al festival i se’n han recollit de tot tipus. Un jove assegurava a través d’un vídeo que el lloc semblava una «secta», un altre va negar en declaracions a Nacioberguedà que s'hi fes cap sessió de ioga "ni res alternatiu", tal com assegurava la direcció. Tot plegat a donat peu a la polèmica a la qual hem assistit aquests dies.