Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • La quantitat d'escuma al riu Calders evidencia la insuficiència de l'acció institucional

La quantitat d'escuma al riu Calders evidencia la insuficiència de l'acció institucional

Foto: Pont del Molí de la Serra (Navarcles) / CUP Navarcles

ALBA FLETA 16/02/17

Amb un acord judicial de 9 mesos de presó per delicte mediambiental a l'esquena, se sabia feia temps del problema, però aquesta vegada les imatges no han pogut passar desapercebudes i els veïns i veïnes de Navarcles, Moià, Castellcir, Calders i Monistrol de Calders s'han fet conscients, en gran mesura, de l'abast de l'assumpte. Les imatges parlen per si soles, l'accés de nitrat que sorgeix de l'evocació de purins, sumat a les pluges que han caigut aquests dies al Bages, fa que es formi una escuma densa que s'acumula a la llera del riu, evidenciant la contaminació de l’aigua.

Un problema que ve de lluny

I és que el tema porta cua, el març del 2016 els alcaldes de Calders, Monistrol de Calders i Navarcles, que són els tres municipis que utilitzen l'aigua sortint de la depuradora de Moià, van denunciar els fets davant els mitjans de comunicació. Entre febrer i març havien aturat l'abastament d'aigua de la riera de la Tosca per l'alt índex d'amoni registrat, i la conseqüent contaminació d'aquesta.

En van culpar principalment les indústries de dos polígons de Moià, segons ells, la depuradora no té capacitat per absorbir l'aigua d'aquestes indústries. En aquell moment ja van avisar "la llei ho diu ben clar: "la indústria és qui ha de construir la seva depuradora".

Les reclamacions dels municipis

Els tres ajuntaments mencionats van aprovar una moció el mateix març del 2016, que recollia un seguit de demandes; en primer lloc que s'investiguessin "les causes últimes dels increments de contaminació de les aigües". També que "fins que una nova depuradora entrés en funcionament" s'habilitessin "mesures correctores per tal de reduir l'impacte ambiental". Finalment que el problema fos resolt per l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua), l'Ajuntament de Moià i els propietaris de les indústries "a través d'una nova depuradora per als polígons industrials". Acabaven avisant que els ajuntaments afectats es reservaven "el dret d'actuar en defensa de la legalitat i del medi ambient" si no es prenien "mesures convenients".

Una setmana després l'ACA va determinar que la depuradora no era la responsable de la contaminació. Tot seguit la Diputació va prioritzar l'ampliació de la depuradora de Moià en lloc d'una nova depuradora per a les indústries.

9 mesos de presó i 6.300 euros de multa per un delicte mediambiental

Cal mencionar que recentment l'exalcalde de Moià, Josep Montràs, va pactar amb el fiscal i l'acusació 9 mesos de presó i 6.300 euros de multa per un delicte mediambiental. El delicte consistiria a permetre l'abocament d'aigües residuals i industrials al torrent de l'Ocella, fet que va afectar greument l'ecosistema i la qualitat de l'aigua. La pena també va comportar la inhabilitació per exercir qualsevol càrrec públic durant un any i mig.

El convergent Montràs havia promogut la urbanització del polígon industrial Pla de Romaní. Tot i que el projecte incloïa tots els serveis, les obres van acabar sense haver-hi construït el clavegueram necessari per connectar amb la depuradora. Amb tot, aquest servei havia estat cobrat als empresaris.

Segons l'actual alcalde de Moià "els passos per fer l'ampliació de la depuradora segueixen el seu camí". Tal com ha explicat, amb els diners assignats i l'elaboració de la documentació administrativa, només falta "licitar i construir".

Foto: Pont del Molí de la Serra (Navarcles) / CUP Navarcles

Crítiques a la gestió del problema

La CUP de Navarcles va publicar a les xarxes un seguit de fotos que mostraven clarament l'exgerat nivell d'escuma que es va anar acumulat al pas del Calders per Navarcles. En declaracions a l'Apunt, Aleix Solè, membre de la CUP de Navarcles ha deixat clar que "el que no pot fer l'administració és pagar amb diners públics allò que hauria de pagar l'empresa privada, ja que el problema és, bàsicament, d'abocament de les empreses". Segons apunta "el problema té una arrel política que és l'actitud de l'Ajuntament i l'alcalde de Moià" que "no afronten la problemàtica política de fons que ha portat el riu Calders a una situació ecològica límit". També ha explicat que com a CUP formaran part de les properes mobilitzacions, "la idea és que, davant la inacció institucional, l'única possible solució està en la mobilització".

Properes mobilitzacions als pobles afectats

Cap a la primavera es preveu que entitats, partits i moviments socials impulsaran una plataforma que organitzarà activitats, amb una jornada final en què es pujarà des de Navarcles fins a Moià seguint el riu Calders i la riera de la Tosca. Les mobilitzacions volen anar més enllà d'aquesta problemàtica concreta i incidir en el model d'ús de l'aigua i de la gestió del territori que provoca un creixement desproporcionat en especial al Moianès i a Catalunya en general.